Hoewel Tupac natuurlijk vooral een soloartiest was, was hij gedurende zijn korte carrière altijd betrokken bij verschillende rapgroepen. Het was mede zijn manier om andere, jonge, getalenteerde rappers te helpen. Een overzicht.

 1. Strictly Dope

  Actieve periode: 1988-1989

  Ray Luv en Tupac (rayluv.com)

  Terwijl hij in een woonproject genaamd “The Jungle” (in Marin City, Californië) woonde, startte Tupac een rapgroep met zijn vriend Ray Luv: Strictly Dope. De stijl van hun liedjes was een mix tussen sociaal bewust en feel-good, grappige rijmpjes, zoals ‘Panther Power’ en ‘The Case of the Misplaced Mic’. Op dat moment woonde Tupac bij Leila Steinberg, die een poëzie- en muziekworkshop leidde. Ze deed er alles aan om Tupac te helpen, vooral om zijn hiphopcarrière te lanceren. Het was Steinberg die Tupac introduceerde bij de tourmanager van N.W.A., Atron Gregory, die ook Bay Area-rapgroep Digital Underground beheerde. Tupac zou snel daarna bij hen komen, wat het einde was van Strictly Dope.

 2. Digital Underground

  Actieve periode: 1987–2008

  Digital Underground (backinthedaybuffet.com)

  Digital Underground was een komisch, maar toch sociaal bewuste Bay Area rapgroep opgericht door Greg “Shock G” Jacobs (ook bekend als Humpty Hump) en Jimi “Chopmaster J” Dright. Tupac voegde zich bij hen in 1990 als een roadie en back-updanser, maar kreeg later zijn grote debuut op het ‘Same Song’ van de groep, die niet alleen op de soundtrack van de Dan Aykroyd-film Nothing but Trouble uit 1991 verscheen, maar de groep (inclusief Tupac) ook een cameo in de film bezorgde. Als lid van D.U. bracht Tupac ook zijn eerste soloalbum uit, 2Pacalypse Now (1991).

 3. Thug Life

  Actieve periode: 1993–1995

  Thug Life (Wikimedia Commons)

  In 1994 bracht Tupac een aantal mede-rappers samen (zijn stiefbroer Morpeme, Big Syke, Macadoshis, The Rated R en Stretch) in een groep genaamd Thug Life. Ze namen een hele reeks nummers op, wat resulteerde in een (zwaar gemonteerd en afgezwakt) studioalbum, Thug Life: Volume 1 en de basis voor het postuum uitgebrachte R U Still Down? [Remember Me] (1997). Maar Thug Life zou veel meer zijn dan alleen deze groep, de iconische tatoeage op zijn buik, of zelfs de Code. Het was een hele filosofie, een hele inclusieve, cross-bende, cross-wijk beweging, die alle mensen van de straat vertegenwoordigde.

 4. Dramacydal

  Actieve periode: 1995

  Dit raptrio, ook wel “Thoro Headz” en “Young Thugz” genoemd, bestond uit Yafeu “Young Hollywood” Fula, Katari “K-Dog” Cox en Malcolm “Big Mal” Greenridge. Ze verschenen voor het eerst op 2Pacs Me Against the World en op het nummer ‘Runnin’’ (samen met 2Pac, Stretch en The Notorious B.I.G.) dat verscheen op One Million Strong (1995). Dramacydal zou later samensmelten met Thug Life om de Outlaw Immortalz te vormen.

 5. Outlawz/Outlaw Immortalz

  Actieve periode: 1995–...

  Outlawz/Outlaw Immortalz

  Eind 1995, nadat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis en tekende voor Death Row Records, voegde Tupac Thug Life en Dramacydal samen in een nieuwe groep, de Outlaw Immortalz. Ze waren voor de eerste keer te horen op ‘When We Ride’ (All Eyez on Me, 1996) maar zijn waarschijnlijk het best bekend voor hun aandeel in wat vaak het beste diss-nummer aller tijden wordt genoemd, ‘Hit ’em Up’. Ze verschenen ook op sommige nummers op het Makaveli-album. In 1999 verscheen het album Still I Rise (als 2Pac+Outlawz). Na dit album gingen de Outlawz door met het maken van muziek en het uitbrengen van albums, maar zonder al te veel succes.

  Alle oorspronkelijke leden van de groep hadden een artiestennaam samenvallend met de naam van een leider die zich verzette tegen de controle door de nieuwe wereldorde, zowel uit het heden als het verleden:

  Groepsalias Echte naam Alias Genoemd naar
  Makaveli Tupac Shakur 2Pac Niccolò Machiavelli
  Yaki Kadafi Yafeu Fula Young Hollywood Muammar al-Gaddafi
  Komani Maurice Harding Mopreme Ayatollah Ruhollah Khomeini
  Mussolini Tyruss Himes Big Syke Benito Mussolini
  E.D.I. Mean Malcolm Greenridge Big Mal Idi Amin
  Kastro Katari Cox K-Dog Fidel Castro
  Hussein Fatal Bruce Washington Saddam Hussein  
  Napoleon Mutah Beale   Napoléon Bonaparte
  Storm Donna Harkness    
  Young Noble Rufus Cooper III