Vooraan

Vooraanzicht van Tupacs tatoeages (Danny Clinch)
 1. Bekijk details
 2. Bekijk details
 3. Bekijk details
 4. Bekijk details
 5. Bekijk details
 6. Bekijk details
 7. Bekijk details
 8. Bekijk details
 9. Bekijk details
 10. Bekijk details
 11. Bekijk details
 1. Makaveli

  “Makaveli” tattoo

  Het is algemeen bekend dat Tupac veel las, vooral terwijl hij in de gevangenis zat in 1995. Het was daar dat Tupac in contact kwam met Niccolò Machiavelli en verdiept raakte in diens filosofie. In die mate zelfs, dat hij zijn artiestennaam van “2Pac” naar “Makaveli” wou veranderen. Tupacs laatste studioalbum werd postuum uitgegeven onder de alias Makaveli.

  Plaats: rechterhals

 2. 2.DIE.4

  “2.DIE.4” tattoo

  Geschreven onder het portret van Nefertiti, een koningin uit de Egyptische oudheid en Grote Koninklijke Vrouwe van Achnaton, een Egyptische farao. Ze is een symbool voor sterke (zwarte) vrouwen. Dit zou ook een verwijzing kunnen zijn naar Tupacs moeder, Afeni Shakur, waarnaar hij vaak verwees als een Zwarte Koningin. De “2.DIE.4” zelf verwijst vermoedelijk naar zijn eigen liedje, ‘Something 2 Die 4’ (Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z..., 1993) waarin hij zegt: You know what my momma used to tell me / If ya can’t find something to live for / You best find something ta die for.

  Plaats: rechterborst

 3. 2PAC

  “2PAC” tattoo

  Zijn originele artiestennaam en tevens zijn eerste tatoeage, gezet in in 1989.

  Plaats: linkerborst

 4. Be Ambitious with Love While Young

  “Be Ambitious with Love While Young” tattoo

  Waarschijnlijk een van zijn minder bekende en minder gefotografeerde tatoeages, maar terzelfdertijd een van de meest complexe. Ze toont een doodshoofd met een pak bankbiljetten en een weegschaal met daarop schijnbaar aan de ene kant een baby en aan de andere kant goudstaven. Daarnaast staat geschreven “Be Ambitious with Love While Young”.

  Plaats: rechterschouder

 5. Heartless

  “Heartless” tattoo

  Deze schedel en gekruiste knekels met eronder “Heartless”, werd op een later moment aangevuld met de zin “My only fear of death is coming back reincarnated”.

  Plaats: rechter bovenarm

 6. Notorious

  “Notorious” tattoo

  Het woord “Notorious” vertikaal geschreven over de hele voorarm. Volgens sommigen hoort deze tatoeage bij de “Outlaw”-tatoeage op zijn linker onderarm om samen “Notorious Outlaw” te vormen. Maar het grote verschil in stijl en lettertype spreekt dat toch enigszins tegen.

  Plaats: rechter onderarm

 7. 50 Niggaz

  “50 Niggaz” tattoo

  Een AK-47 met “50 NIGGAZ” erboven geschreven. Volgens Michael Eric Dyson, auteur van Holler If You Hear Me: Searching for Tupac Shakur, symboliseert deze tatoeage zwarte eenheid: breng één zwarte man uit elk van de 50 staten in de Verenigde Staten samen en zij zouden sterker zijn dan eender welk wapen; zelfs een Kalashnikov aanvalsgeweer. Ook “NIGGAZ” is een acroniem voor Tupac, namelijk voor “Never Ignorant Getting Goals Accomplished”. Het concept van “50 NIGGAZ” evolueerde snel naar “Thug Life”, een meer inclusieve, beter gedefinieerde filosofie.

  Plaats: zwaardvormig aanhangsel

 8. Thug Life

  “Thug Life” tattoo

  Zonder twijfel Tupacs bekendste tatoeage: “Thug Life” geschreven over zijn hele buik, waarbij de “i” werd vervangen door een kogel. “Thug Life” was een integraal onderdeel van het leven en de persoonlijkheid van Tupac: het is een acroniem dat staat voor “The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody”, in 1993 vormde hij een groep genaamd Thug Life, en samen met zijn stiefvader Dr. Mutulu Shakur schreef hij de “Thug Life code”, een gedragscode voor bendes.

  Plaats: buik

 9. Zwarte panter

  “Zwarte panter” tattoo

  Een zwarte panter: symbool van moed, dapperheid en macht; en een duidelijke verwijzing naar de Black Panther Party waarin Tupac moeder Afeni een belangrijke rol speelde, net als vele andere leden van zijn familie.

  Plaats: linkerschouder

 10. Only God Can Judge Me

  “Only God Can Judge Me” tattoo

  Een Jezus-achtige figuur afgebeeld met een doornenkroon voor een brandend kruis. Daarnaast staat geschreven “Only God Can Judge Me”. Tupac was ervan overtuigd dat niemand over hem kon oordelen, behalve God. Hij heeft ook een liedje getiteld ‘Only God Can Judge Me’ (All Eyez On Me, 1996) in samenwerking met Rappin’ 4-Tay.

  Plaats: linker bovenarm

 11. Outlaw

  “Outlaw” tattoo

  Een outlaw is een vogevrij verklaarde misdadiger, vooral bekend uit het Wilde Westen. In het geval van Tupac zou het alweer gaan om een acroniem, namelijk “Operating Under Thug Lawz as Warriorz”. Voorts had Tupac ook een groep met de naam “The Outlawz” gevormd in 1995. Sommigen zijn ervan overtuigd dat deze tatoeage samenhoort met de “Notorious” op zijn andere arm (“Notorious Outlaw”), maar de stijl van de tatoeages is te verschillend om echt van een eenheid te kunnen spreken.

  Plaats: linker voorarm

Achteraan

Vooraanzicht van Tupacs tatoeages (Chi Modu)
 1. Bekijk details
 2. Bekijk details
 3. Bekijk details
 4. Bekijk details
 5. Bekijk details
 6. Bekijk details
 7. Bekijk details
 8. Bekijk details
 9. Bekijk details
 1. Boss Playaz

  “Boss Playaz” tattoo

  Een driepuntskroon met de tekst “Boss Playaz”. Voor Tupac, “boss playa” is het volgende niveau waarnaar een “thug nigga” moet proberen te evolueren. In een brief uit 1995, getiteld “Is Thug Life dead?” en gericht aan Nina Bhadreshwar (publicist voor Deathrow Records) verklaart hij: [Coming from the ghetto, our development as men] begins with a dust kicker, a thug nigga then finally a boss playa. […] [Many] never survive the next level of Thug Life. […] A regular playa plays women, a Boss Playa plays life. A Boss Playa is a thinker, a leader, a builder, a moneymaker, a souljah, a teacher and most of all a Man!.

  Plaats: back of the neck

 2. Fuck the World

  “Fuck the World” tattoo

  Een duidelijke boodschap aan iedereen. En de titel van het dertiende liedje op zijn derde album, Me Against the World (1995).

  Plaats: centraal bovenaan schouderbladen

 3. Exodus 1831

  “Exodus 1831” tattoo

  Een gotisch kruis waarin “Exodus 1831” is geschreven. Vaak ten onrechte aanzien als een verwijzing naar het tweede boek van de Bijbels Oude Testament, Exodus, waarbij 18 het hoofdstuknummer zou zijn en 31 het versnummer. Een dergelijke verwijzing zou echter een dubbele punt (“:”) nodig hebben tussen het hoofdstuk en het versnummer (zoals “18:31”) en, nog belangrijker, hoofdstuk 18 van Exodus heeft slechts 27 versen, dus vers Exodus 18:31 bestaat simpelweg niet.

  Meer waarschijnlijk zou zijn dat het eigenlijk verwijst naar het jaar 1831, waarin Nat Turner’s slavenopstand heeft plaatsgevonden; een slavenexodus.

  Plaats: rug

 4. Ballin

  “Ballin” tattoo

  I would share the definition of ballin’ with you white folks / But now / The game is to be sold, not told, rapte Tupac op ‘Str8 Ballin’’ (Thug Life: Volume 1, 1994).

  Plaats: onderrug

 5. Smile now

  “Smile now” tattoo

  Deel 1 van een dubbele tatoeage (samen met de “Cry later” aan de andere kant van zijn onderrug). Samen vertegenwoordigen ze Tupacs passie voor acteren en theater. De maskers zijn twee oude symbolen van komedie en tragedie. Voorts zegt Tupac in Scarface’s liedje ‘Smile’: There’s gonna be some stuff that you’re gonna see / That’s gonna make it hard to smile in the future / But whatever you see / Through all the rain and pain / You gotta keep a sense of humor / Gotta be able to smile through all this bullshit.

  Plaats: linker onderrug

 6. Cry later

  “Cry later” tattoo

  Deel 2 van een dubbele tatoeage (samen met de “Smile now” aan de andere kant van zijn onderrug). Geef niet toe aan negativiteit. Lach, blijf positief en vecht terug; je kunt later huilen als dat (nog) nodig is.

  Plaats: rechter onderrug

 7. Trust Nobody

  “Trust Nobody” tattoo

  Een 7-punts kroon, traditioneel symbool van onsterfelijkheid (vooral van onze ziel) met het advies “Trust Nobody”. Het is geen geheim dat Tupac behoorlijk paranoïde geworden was, vooral nadat hij in november 1994 in de Quad Studios in New York werd neergeschoten. Een gebeurtenis waarvan Tupac overtuigd was dat het opgezet spel was, waarbij verschillende mensen uit zijn directe omgeving betrokken waren. Zo rapt hij bijvoorbeeld in ‘Holla at Me’ (All Eyez On Me, 1996): When me and you was homies / No one informed me / It was all a scheme / You infiltrated my team / And sold a nigga dreams / How could you do me like that?. Dit gaat heel waarschijnlijk over zijn vroegere maatje, Stretch van Live Squad.

  Plaats: binnenkant rechter onderarm

 8. Dada

  “Dada” tattoo

  Een van de laatste tatoeages die hij liet zetten. Een kroon vergezeld door “Dada”, waarvan wordt beschouwd dat het gewijd is aan zijn verloofde, Kidada Jones, dochter van de legendarische jazzmuzikant en producer Quincy Jones Jr.

  Plaats: binnenkant linker onderarm

 9. MOB

  “MOB” tattoo

  “MOB” wordt vaak gebruikt als afkorting voor “Members of Bloods”, maar niet in het geval van Tupac. In verschillende liedjes – zoals ‘Blasphemy’ (The Don Killuminati: the 7-Day Theory, 1996) en natuurlijk ‘M.O.B.’ (Until the End of Time, 2001) – beschrijft Tupac het als “Money Over Bitches”, hoewel hij het naar het einde toe ook heeft over “Money, Organisation and Business”.

  Plaats: achterkant rechter bovenarm