My mother thaught me 3 things: respect, knowledge, […] and she thaught me not to be quiet.

Tupac Shakur

Afgezien van de laatste paragraaf, is deze biografie Copyright 2002, Amaru Entertainment en overgenomen van www.2PACLegacy.com.

Afeni werd als Alice Faye Williams geboren in Lumberton, North Carolina. Rond haar twaalfde verhuisde ze samen met haar oudere zus Gloria (“Glo”) naar New York. Daar studeerde ze aan de Performing Arts High School in Manhattan, met als grote droom om het te maken als actrice. Het was in Mannys Bar, langs de 169e straat in de Bronx dat Afeni in aanraking kwam met de lessen van de Nation of Islam en Malcolm X. Hoewel ze zelf nooit lid werd van de Nation, was het wel de aanzet tot haar zoektocht naar zichzelf.

Afeni Shakur spreekt aan de University of Central Arkansas in 2012 (University of Central Arkansas / CC BY-NC-ND 2.0)

In Harlem, rond september 1968, op het moment dat haar kozijn naar school zou beginnen te gaan, dreigde het lerarenkorps van de New Yorkse openbare scholen met stakingen. Afeni besloot de Black Panther Party te vervoegen om te helpen de scholen terug open te krijgen. Haar leven binnen de Black Panthers was begonnen. Ze groeide snel in de hirarchie: ze kreeg de leiding over een sectie en organizeerde lunches en programmas om de gemeenschap te dienen. In 69 werd Afeni samen met andere Panthers gearresteerd op verdenking van samenzwaering met het doel de Amerikaanse regering en enkele New Yorkse gebouwen. De zaak werd bekend als de “New York Panther 21”. Ze verbleef 11 maanden in de gevangenis en terwijl ze op een 100.000 dollar borgtocht was, raakte ze in verwachting van haar zoon. Omdat de rechtbank vreesde dat ze zou vluchten, werd haar borgtocht later ingetrokken en vloog ze, vijf maanden zwanger, terug achter de tralies. In een oportunistische bui besloot ze de haar door het gerecht toegewezen advocaat te weigeren en zichzelf te verdedigen. Ondanks de zware aanklachten en geheel tegen de verwachtingen in, werden zij en de andere Panthers vrijgesproken over de hele lijn. Slechts een maand en drie dagen na haar vrijlating schonk ze in East Harlem het leven aan Tupac Amaru Shakur.

Kort nadat ze was vrijgekomen, begon Afeni te werken als legaal werkster, wat ze meer dan 10 jaar zou doen. In 1978 beviel ze van Sekyiwa Shakur en als alleenstaande moeder bleef ze het moeilijk hebben om voor haar gezinnetje te zorgen. Uiteindelijk besloot ze te verhuizen naar Baltimore. Het was in datzelfde Baltimore dat ze cocane begon te gebruiken en al snel kwamern er barsten in het gezin. Nog steeds op zoek naar rust en stabiliteit trok ze in 1988 naar Marin City, California in de hoop alle problemen achter zich te laten. Ze herinnert zich: Er was geen stabiliteit. Ik smoorde en was mijn leven aan het verknoeien. Haar verslaving kwam terug en ze vervreemde van Tupac, die intussen aan het begin van zijn muziekcarriere stond. In 1990 realizeerde Afeni zich dat het zo niet langer verder kon: ze had van anderen moeten horen dat Tupac in de populaire “Arsenio Hall Show” was geweest. Met de hulp van God, gebed, familie en goeie sponsors kickte ze af en begon ze te sleutelen aan de relatie met haar kinderen.

Afeni Shakur tijdens een bezoek aan de University of Central Arkansas in 2012 (University of Central Arkansas / CC BY-NC-ND 2.0)

Na een levenslange strijd, vond ze uiteindelijk rust. Ze leefde nog steeds volgens het motto dat haar door haar heropstanding had geholpen: “alles stap voor stap doen”. Afeni was vereerd dat God haar had gekozen om Tupacs moeder te zijn: Tupac had een speciale missie tijdens zijn tijd op aarde. Zijn aards leven was misschien beperkt tot 1971-1996, zijn werk, geest, invloed en nalatenschap zal eeuwig verderleven.

On May 2, 2016, she died in her house in Sausalito, California, due to a suspected heart attack. She was 69.