Tupac groeide op in moeilijke omstandigheden: er waren niet alleen de gevaarlijke buurten maar ook een tamelijk onstabiele situatie thuis. Niettemin, zoals voor ieder van ons, was Tupacs familie belangrijk en dierbaar voor hem. En eerlijk gezegd, zijn familie is niet zoals de meesten. Zijn stamboom (bloedverwantschap of zeer nauwe verwantschap) is een indrukwekkende lijst van sterke karakters en leiders – sommigen van hen maakten al naam lang voordat Tupac beroemd werd of zelfs voordat hij werd geboren.

 1. Afeni Shakur

  Echte naam: Alice Faye Williams
  Relatie: Moeder

  Afeni Shakur spreekt aan de University of Central Arkansas in 2012 (University of Central Arkansas / CC BY-NC-ND 2.0)
  Afeni Shakur was de moeder van Tupac en een actief lid van de Black Panther Party, waarvan ze een afdelingsleider werd voor Harlem. Toen ze zwanger was van Tupac, zat ze in de gevangenis en werd ze voor de rechter gebracht. Ze riskeerde een zware gevangenisstraf voor het vermoedelijk samenzweren met 20 anderen (gegroepeerd als de Panther 21) met de bedoeling banken en warenhuizen op te blazen. Ze verdedigde zichzelf in de rechtbank en alle leden werden vrijgesproken van alle 156 aanklachten op 12 mei 1971. Ongeveer een maand later beviel ze van Tupac. Een van zijn grootste hits, ‘Dear Mama’, is een prachtig eerbetoon aan haar.

  Na Tupacs dood wijdde ze zich aan het beheren en beschermen van zijn nalatenschap. Zij stierf op 69-jarige leeftijd, 2 mei 2016.

  Lees meer over Afeni Shakur

 2. William “Billy” Garland

  Relatie: Biologische vader

  William “Billy” Garland

  William Garland was de biologische vader van Tupac. Hij kende Afeni uit hun tijd samen in de Black Panther Party. Ten tijde van Tupacs geboorte had hij al twee kinderen uit eerdere relaties. Hij verdween toen Tupac een peuter was en het zou pas bij de release van de film Juice (1992) zijn, dat Garland Tupac opnieuw zou zien. Garland zou Tupac in het ziekenhuis bezocht hebben na de schietpartij in 1994 in New York: Hij is mijn zoon, ik heb hem nooit om iets gevraagd – geen geld of niets, ik wilde hem gewoon laten weten dat ik om hem gaf. Tot dit moment wist Tupac niet dat zijn vader nog leefde. In ‘Dear Mama’ (Me Against the World, 1995) – een fantastisch eerbetoon aan zijn moeder Afeni – zegt Tupac: No Love for my daddy cause the coward wasn’t there / He passed away and I didn’t cry / Cause my anger wouldn’t let me feel for a stranger / They say I’m wrong and I’m heartless / But all along I was looking for a father he was gone.

  Nadat Tupac overleed, klaagde Garland Afeni aan in een poging om de helft van Tupacs nalatenschap te krijgen. De zaak werd buiten de rechtbank afgehandeld voor $540.000 plus juridische kosten, in totaal iets meer dan $350.000. Hij stierf in 1999.

 3. Dr. Mutulu Shakur

  Echte naam: Jeral Wayne Williams
  Relatie: Stiefvader

  Dr. Mutulu Shakur (mutulushakur.com)

  Mutulu Shakur is de geadopteerde broer van Afeni’s eerste echtgenoot, Lumumba Shakur. Na de dood van Lumumba trouwde Mutulu met Afeni. Hij is de vader van Mopreme, de stiefbroer van Tupac, en Set Shakur, Tupacs halfzus. Mutulu is het meest bekend als de vermeende leider van een groep van zes die een gepantserde geldtransport zou overvallen hebben in 1981. Daarbij werd 1,6 miljoen dollar en werden drie mensen (een bewaker van Brink en twee Nyack-politieagenten) gedood. In 1982 werd Mutulu de 380ste persoon die door de FBI werd toegevoegd aan de Ten Most Wanted Fugitives-lijst. In 1986 werd gearresteerd, berecht, veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd voor 60 jaar.

  Mutulu, een acupunctuurarts, zit momenteel gevangen in de hoogbeveiligde United States Penitentiary in Victorville, Californië.

  Lees meer over Dr. Mutulu Shakur

 4. Lumumba Abdul Shakur

  Echte naam: Anthony Coston
  Relatie: Ex-man Afeni

  Lumumba Shakur was de oprichter van afdeling Harlem van de Black Panther Party en een beklaagde in de Panther 21-rechtszaak. Zijn huwelijk (van september 1968) met Afeni eindigde toen hij ontdekte dat hij niet de biologische vader van Tupac was. Hij stierf toen twee mannen zijn huis in New Orleans binnendrongen en hem op 2 februari 1986 neerschoten, slechts 10 dagen vóór de arrestatie van Mutulu. Mutulu is ervan overtuigd dat beide evenementen met elkaar verbonden zijn.

 5. Geronimo Ji-Jaga

  Echte naam: Elmer ‘Geronimo’ Pratt
  Relatie: Peetvader

  Geronimo Pratt na zijn vrijlating in 1997 (The City Project / CC BY-NC-SA 2.0)

  Geronimo Pratt was een gedecoreerde militaire veteraan en, net als Afeni, Mutulu en Lumumba Shakur een hooggeplaatst lid van de Black Panther Party in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. In 1972 werd Pratt beschuldigd van een moord op een leraar van een basisschool tijdens een overval die plaatsvond in 1968. Hij werd veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd in 1972. Deze veroordeling werd 27 jaar later, op 10 juni 1997, ongedaan gemaakt omdat de aanklager bewijsmateriaal had verborgen die het oordeel van de jury zou hebben beïnvloed (namelijk, een hoofdgetuige was een informant van de FBI en de politie van Los Angeles). Geronimo Pratt werd vrijgelaten en streed voor mensen die vermoedelijk ten onrechte werden veroordeeld. Hij leefde tot zijn dood in 2011 in Tanzania. Gerenimo Pratt was de peetvader van Tupac.

 6. Sekyiwa “Set” Shakur

  Relatie: Halfzus

  Set Mutulu Shakur (Fever Magazine)

  Sekyiwa Shakur is de dochter van Afeni en Mutulu Shakur, en de halfzus van Tupac. Ze groeiden samen op in Harlem, maar brachten steeds minder tijd samen door nadat Tupacs carrière van start ging. Ze wordt vermeld in een aantal nummers, vooral met haar bijnaam “Set”. Ze heeft er altijd de voorkeur aan gegeven buiten de schijnwerpers te blijven en heeft zelfs toegegeven dat ze haar achternaam vaak geheim hield om haar identiteit te verbergen. Ze is 4 jaar jonger dan Tupac.

 7. Mopreme Shakur

  Echte naam: Maurice Harding
  Relatie: Stiefbroer

  Mopreme (Loaveli via Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

  Maurice Williams is de zoon van Mutulu Shakur, waardoor hij een halfbroer van Set is. Hij begon zijn rapcarrière onder het pseudoniem “Mocedes” en verscheen op de hitsingle ‘Feels Good’ uit 1990 van Tony Toni Toné. Zijn eerste muzikale samenwerking met Tupac was als “Wycked” op Papa’z Song (Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., 1993). Hij was zowel een origineel lid van Thug Life (als “Mopreme”) en de Outlawz (als “Komani”).

 8. Kastro

  Echte naam: Katari Cox
  Relatie: Neef

  Kastro (@lifeofanoutlaw)

  Katari Terrance Cox is een neef van Tupac. Hij begon zijn rapcarrière onder de naam “K-Dog”, in de rapgroep Dramacydal. Hij is echter vooral bekend als “Kastro” van de Outlawz, met daarin ook zijn jeugdvriend Malcolm “E.D.I. Mean” Greenridge. In 2009 jaagde hij een solocarrière na, maar zonder al te veel succes.

 9. Takerra Allan

  Relatie: Halfzus

  Takerra Allan

  Takera Allen is een dochter van Billy Garland, wat haar Tupacs halfzus maakt. Ze is 13 jaar jonger dan Tupac, dus ze is niet een van de twee kinderen die Garland al had op het moment dat Tupac werd geboren. Ze heeft hem nooit persoonlijk ontmoet en had slechts één telefoontje en wat briefwisseling met hem, voor zijn dood. Ze is de auteur van verschillende boeken, waaronder de voor de African-American Literary Award genomineerde hitroman: Heaven’s Hell.

 10. Zayd Shakur

  Echte naam: James Frank Coston Jr.
  Relatie: Oom

  Zayd Shakur was de broer van Lumumba en Mutulu. Hij was lid van de New Yorkse afdeling van de Black Panther Party, Cleaver Faction en het Black Liberation Army. Zyad werd gedood in 1973, tijdens een vuurgevecht op de New Jersey Turnpike, waarbij ook de New Jersey State Patrol-officier Werner Foerster om het leven kwam. Assata Shakur was die avond bij Zyad.

 11. Assata Shakur

  Echte naam: JoAnne Deborah Byron/Chesimard
  Relatie: Tante

  Assata Shakur (Wikimedia Commons / PDM)

  Assata Shakur, een politieke activist en voormalig lid van het Black Liberation Army, wordt vaak beschreven als de peetmoeder van Tupac. In 1973 werd ze gearresteerd nadat ze gewond raakte in de schietpartij in New Jersey, waarbij Zayd Shakur werd doodgeschoten. Tussen 1973 en 1977 werd ze beschuldigd van moord, poging tot moord, gewapende overval, bankoverval en ontvoering in verband met dat vuurgevecht en zes andere incidenten. Ze ontsnapte uit de gevangenis in 1979 en vluchtte naar Cuba, waar ze sinds 1984 woont. In haar biografie, Assata: an autobiography, spreekt ze over hoe de politie haar sloeg en martelde tijdens haar opsluiting. In 2005 werd haar naam toegevoegd aan de Domestic Terrorist List van de FBI, met een beloning van $1 miljoen voor hulp bij haar gevangenneming.

 12. Kenneth “Leggs” Saunders

  Relatie: Vaderfiguur

  Er is niet veel bekend over deze straatgangster. Op borgtocht in afwachting van de Panther 21-rechtszaak, had Afeni Shakur een relatie met zowel Billy Garland als Leggs. Bij afwezigheid van zijn biologische vader was Leggs een beetje een vaderfiguur voor Tupac. Het was Leggs die Afeni aan de crack bracht, een drug waaraan ze voor een groot deel van de jaren 80 verslaafd was. Haar verslaving heeft veel druk gelegd op de relatie tussen Tupac en zijn moeder. Het lijkt erop dat nadat Leggs halverwege de jaren tachtig werd gestuurd naar de gevangenis wegens creditcardfraude, Afeni, moe van haar strijd in New York, haar familie naar Baltimore verhuisde. Ze ontdekte kort daarna dat Leggs was overleden aan een door crack geïnduceerde hartaanval.