Op vrijdag 13 september 1996, om 16u03 plaatselijke tijd, verloor de wereld een van haar groten. We hebben de gebeurtenissen in Tupacs laatste week in een tijdslijn geschetst. Tijdstippen zijn in lokale tijd (Pacific Daylight Time) en bij benadering.

Tijdslijn van de laatste week

 1. 7 Sep
  1. 20:00

   In de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, NV, staat de professionele bokswedstrijd voor de WBA titelkamp voor zwaargewichten tussen de verdedigende kampioen Bruce Seldon en Mike Tyson op het punt te starten. Onder de bijna 10.000 toeschouwers: Tupac en een hele crew van Death Row Records, inclusief de C.E.O. Marion ‘Suge’ Knight. Na slechts 109 seconden wint Tyson op een TKO nadat Seldon twee keer neer is gegaan.

  2. 20:49

   Op weg naar buiten door het MGM Grand Casino raken Tupac, Suge en hun entourage in een gevecht met Orlando “Baby Lane” Anderson, een bekend lid van de Crips-bende. Ze slaan hem op de grond en schoppen hem. Het gevecht wordt gedeeltelijk opgevangen door de beveiligingscamera’s van het hotel.

  3. 21:00

   De groep van Death Row komt terug aan in het Luxor Hotel waar ze verblijven. Tupac wisselt kleren, van een zijdeachtig oranje hemd dat hij droeg tijdens het gevecht, naar een groen basketbalshirt. Hij heeft een gesprek met zijn verloofde, Kidada Jones, en vraagt haar om in het hotel te blijven en niet mee te gaan naar Club 662, waar hij zou optreden.

  4. 22:50

   Onderweg naar Club 662 (gelegen te East Flamingo Road 1700) in Suge’s splinternieuwe BMW 750iL, neemt de 29-jarige Leonard Jefferson – een vage kennis – de beroemde, laatste foto van Tupac.

   Tupac en Suge in de BMW, vlak voor de schietpartij in Las Vegas (Leonard Jefferson)
  5. 23:05

   Zo’n tien tot vijftien minuten later wordt de auto door de politie tegengehouden omdat de muziek (Tupacs volgende album, The Don Killuminati: the 7-Day Theory) te hard speelt en om omdat de nummerplaten niet correct zijn opgehangen.

  6. 23:15

   Suge’s auto, met daarachter een aantal andere voertuigen met Death Row-personeel (inclusief Tupacs persoonlijke bodyguard Frank Alexander), komt tot stilstand bij een rood licht aan het kruispunt van East Flamingo Road en Koval Lane. Terwijl Suge en Tupac praten met een auto vol met jonge vrouwen die links van hen waren verschenen, komt een moderne, witte Cadillac aan de aandere kant naast hen met daarin vier mannen. 13 schoten worden afgevuurd vanuit de Cadillac en raken Suges BMW. Tupac wordt geraakt terwijl hij probeert de kogelregen te ontwijken. De Cadillac verdwijnt onmiddellijk richting Koval Lane, terwijl Suge een U-bocht maakt richting The Strip.

  7. 23:30

   Na het negeren van een rood licht, het oplopen van twee lekke banden en het vastraken in het verkeer, stopt de politie Suge’s auto nabij het kruispunt van Las Vegas Boulevard and Harmon Avenue. Een ziekenwagen komt Tupac halen en brengt hem naar het University Medical Center of Southern Nevada.

   De BMW van Suge na de schietpartij op Tupac in Las Vegas
 2. 8 Sep
  1. 02:35

   Omstreeks middernacht komt Tupac aan in het ziekenhuis, waar hij meteen een operatie van meer dan twee uur ondergaat.

  2. 11:00

   Marion ‘Suge’ Knight, die licht gewond raakte tijdens de drive-by-shooting, wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Tupac blijft in kritieke toestand, terwijl de media verslag uitbrengen over de tweede maal dat Tupac gewond raakt tijdens een schietpartij in minder dan twee jaar.

  3. 18:25

   Tupac ondergaat nog een operatie, waarbij zijn geperforeerde rechterlong wordt verwijderd om inwendige bloedingen te stoppen.

 3. 9 Sep
  1. 20:00

   De politie blijft patrouilleren buiten het ziekenhuis. Een “misverstand” van hunnentwege leidt tot een grote schermutseling tussen hen en een groep van ongeveer 20 vrienden en fans van Tupac buiten het ziekenhuis. Vier mannen worden een tijdje geboeid, maar later vrijgelaten zonder enige arrestatie.

 4. 11 Sep
  1. 18:00

   Na een aantal dagen de politie te hebben vermeden, spreken Suge Knight en zijn advocate voor het eerst met de LVMPD over de schietpartij. Naar verluidt vertelt hij hen alleen dat hij “iets hoorde, maar niets zag”. Hun ontmoeting duurt ongeveer een uur.

 5. 13 Sep
  1. 16:03

   Tupac Shakur wordt dood verklaard. Artsen noemen de doodsoorzaak als ademhalingsfalen en hartstilstand. Zijn moeder, Afeni Shakur, kijkt later terug op de gebeurtenis: De dokter kwam naar buiten en zei dat Tupac drie keer was gestopt met ademen, en dat ze hem drie keer hadden gereanimeerd. Elke keer dat ze hem opnieuw tot leven brachten, doofde hij gewoon terug uit. Ik vroeg hen hem met rust te laten en hem te laten gaan. Ik voelde echt dat het belangrijk was voor Tupac, die zo hard vocht, om een vrije geest te hebben. Ik vond het belangrijk dat zijn geest vrij mocht zijn.

  2. 19:00

   De medische onderzoeker van de lijkschouwer voert een autopsie uit op het lichaam van Tupac.

  3. 21:00

   Het lichaam van Tupac wordt overgebracht naar Davis Mortuary, waar het wordt gecremeerd.