De achtergrond

Only God Can Judge Me’. Dat was het nummer waardoor ik meteen geïntrigeerd raakte door 2Pac. Ik, dat was toen, een 14-jarige blanke jongen uit de Belgische middenklasse. Ik was nog maar pas de hiphopcultuur en rapmuziek aan het ontdekken, nadat ik Dangerous Minds had gezien en Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ had gekocht. Het was mijn oudere zus die All Eyez On Me (1996) naar huis bracht, bedoeld als een verjaardagscadeau voor een vriendin. We besloten om er eerst naar te luisteren. Kort daarna las ik een artikel in een lokaal tijdschrift (daterend van enkele maanden daarvoor) over de dodelijke schietpartij van Tupac. (Houd in gedachten, dit is eind 1996/begin 1997 en informatie was schaars en het internet was nog niet zo gemakkelijk beschikbaar en zeker niet zo uitgebreid als nu.) Het muziekalbum en dat artikel waren de aanzet tot een nooit eindigende interesse in een van de meest kleurrijke persoonlijkheden uit de geschiedenis van hiphop en entertainment. Sindsdien hebben slechts twee andere (rap) albums een vergelijkbaar effect op mij gehad: Eminems Marshall Mathers LP (2000) en 50 Cents Get Rich or Die Tryin’ (2003). Geen van beide artiesten slaagde erin mijn aandacht te houden tijdens hun muzikale evolutie, terwijl Tupac – de muziekant en de persoon – me vandaag nog steeds weet te boeien, meer dan twintig jaar nadat ik hem voor het eerst leerde kennen.

Het project

De eerste volwaardige versie van tupac.be

De eerste volledige versie van deze website werd op 5 maart 2001 gelanceerd als “www.tupac.be.tf”. Op haar hoogtepunt was ze de grootste en populairste Nederlandstalige 2Pac-fansite en zelfs een van de grootste Engelstalige. Onze recorddag was 22 september 2001, toen we 799 unieke bezoekers op deze website registreerden. Sinds 8 mei 2003 is de URL van de website “www.tupac.be”. Met de jaren sinds Tupacs dood, met steeds minder tijd om de website te onderhouden, en met het feit dat het ontwerp wat minder populair werd, begon de website minder bezoekers te krijgen. Tegen de tijd dat het ontwerp werd vervangen, had de website in totaal bijna 175000 bezoekers in ruim 7 jaar tijd.

De tweede versie van de website werd in 2008 in twee fases gelanceerd. De website werd volledig opnieuw ontworpen, waardoor ze lichter en kleurrijker werd. De inhoud werd ook volledig herzien en herschreven. Het Engelse deel werd gelanceerd op maandag 16 juni 2008 om de 37e verjaardag van Tupac te vieren. De Nederlandse vertaling werd drie maanden later gelanceerd, op zaterdag 13 september 2008 (de 12e verjaardag van zijn overlijden). Tegen de tijd dat het moment was gekomen om ook de tweede versie van de website een facelift te geven, had ze 86500 bezoekers gekregen in de 10 jaar dat ze live was. Toch niet slecht voor een nauwelijks evoluerend onderwerp. Ongeveer 51% van ons publiek komt uit Nederland, 28% uit België en 8% uit de Verenigde Staten. Uiteraard zijn de piekdagen elk jaar rond 16 juni en 6-13 september en trekken die dagen nog steeds tot 320 bezoekers aan.

De vorige versie van tupac.be

10 jaar na het laatste herontwerp, leek 2018 een goed jaar om de website opnieuw aan te pakken: een compleet nieuw, responsief ontwerp met goud, zilver en wit als de hoofdkleuren. We hebben ook de structuur vereenvoudigd en enkele pagina’s verwijderd, maar ook een enkele toegevoegd. Dat brengt ons bij de inhoud: die was ondertussen ook alweer verouderd en werd daarom opnieuw herschreven, gebaseerd op (nieuwe) feiten verzameld in de afgelopen paar maanden en jaren. Het interessante aan dit werk, meer dan 20 jaar nadat Tupac stierf, is dat er meer informatie beschikbaar is over wat er echt is gebeurd, met meer mensen die vrijuit kunnen en willen praten. De huidige versie is live gegaan op maandag 1 oktober 2018.

Als je al een grote fan bent of niet, we hopen dat je deze website leuk vindt en dat het je helpt om Tupac een beetje beter te leren kennen.

Bibliografie & shout-outs

Deze website zou niet mogelijk zijn geweest zonder de informatie die we verkregen uit deze boeken, documentaires en andere media:

Boeken

 • Dyson, Michael Eric. Holler If You Hear Me. Basic Cavitas Books, 2001.
 • Ex, Kris (Foreword). Tupac: a Thug Life. Plexus Publishing Limited, 2005.
 • Guy, Jasmine. Afeni Shakur: Evolution of a Revolutionary. Atria Books, 2004.
 • Kading, Greg. Murder Rap: The Untold Story of the Biggie Smalls & Tupac Shakur Murder Investigations. One-Time Publishing LLC, 2011.
 • Shakur, Afeni. Tupac: Resurrection, 1971-1996. Simon & Schuster UK LTD, 2003.
 • Shakur, Tupac. The Rose That Grew From Concrete. Quartet Books Limited, 2000.
 • White, Armond. Rebel for the Hell of It: The Life of Tupac Shakur. Thunder’s Mouth Press, 1997.

Artikels

 • Chambers, Veronica. Conversations With Tupac. Esquire, 1996.
 • Meadows-Ingram, Benjamin. My Brother. XXL, 2000.
 • Philips, Chuck. Q&A with Tupac Shakur. Los Angeles Times, 1995.
 • Philips, Chuck. Who Killed Tupac Shakur?. Los Angeles Times, 2002.
 • Powell, Kevin. Bury Me Like a ‘G’. Kevin Powell, 1996.
 • Ro, Ronin. Have a Gun Will Travel. Quartet Books, 1998.
 • Rubin, Joshua. King of Stage. XXL, 2001.
 • Senza, Danzy. Violence is Golden. Spin, 1994.
 • Sway. Interview on the Westside Radio Show. KMEL, 1996.

Documentaires

 • Broomfield, Nick. Biggie & Tupac. Moviehouwe Entertainment, 2002.
 • Lazin, Lauren. Tupac: Resurrection. Paramount Pictures, 2003.
 • Long, Sean. Tupac Shakur: Before I Wake. Xenon Pictures, 2001.
 • Savidge, S. Leigh. Welcome to Death Row. Xenon Pictures, 2001.
 • Spirer, Peter. Tupac Shakur: Thug Angel (The Life of an Outlaw). QD3 Entertainment, 2002.
 • Tan, George. Tupac Shakur: Thug Immortal. Xenon Pictures, 1997.
 • Thomas, Jay Lee. 2Pac 4 Ever. Concrete Treehouse, 2003.

Websites