Schietpartij 1994

Bijna twee jaar voor de fatale schietpartij van September 96 was Tupac al eens dicht bij de dood na een brutale overval. Dit is het relaas van woensdag 30 november 1994.

Tupac

Tupac was in New York in afwachting van de uitspraak in een rechtszaak die tegen hem liep. Hij stond terecht wegens vermeende verkrachting, seksueel misbruik en verboden wapenbezit en kon in het slechtste geval voor 25 jaar opgesloten worden. Die woensdag, omstreeks 12u20, arriveerde Tupac met drie anderen, waaronder zijn goede vriend Randy ‘Stretch’ Walker, in een gebouw op Times Square. Hij zou daar een strofe opnemen dat zou verschijnen op het nieuwe album van Bad Boy-rapper Little Shawn. Vanop de 8e, waar de studio zich bevond, hoorden ze Lil Cease van Junior M.A.F.I.A. hen toeroepen. Als hij er was, betekende dit zo goed als zeker dat ook Sean ‘Puffy’ Combs en Christoper ‘Biggie’ Wallace er waren. Dat, zo dacht Tupac, stond garant voor genoeg beveiligingspersoneel in het gebouw. terwijl ze door de lobby wandelden, besteedden ze weinig aandacht aan de man die daar stond. Toen ze aan de lift kwamen, hadden twee andere mannen de eerste al vervoegd en samen gingen ze achter Tupac en zijn metgezellen aan. Ze haalden geweren boven, riepen dat het om een overval ging en maanden hun slachtoffers aan op de grond te gaan liggen. Tupacs compagnons doken onmiddelijk neer, maar Tupac zelf weigerde toe te geven. Er ontstond een schermutseling waarin Tupac uiteindelijk vijf keer werd beschoten – twee kogels raakten zelfs zijn hoofd. De overvallers lieten Tupac voor dood achter en verdwenen met een buit van zowat 40.000 dollar aan goud en juwelen.

Tupac

Een van Tupacs metgezellen zette nog de achtervolging in, maar zeeg wat verderop neer: ook hij was geraakt. Stretch hielp Tupac overeind en hielp hem de lift in te geraken. Toen ze op de 8e verdieping aankwamen, had Tupac de indruk dat er iets vreemds aan de hand was. Terwijl hij enorm aan het bloeden was – ook zijn balzak was geraakt – en duidelijk was dat hij dringend hulp nodig had, keek hij om zich heen en zag de verbaasde blikken van Puffy, Biggie en de anderen. “It was like they were seeing a ghost”! – het was alsof ze een spook zagen, zou Tupac later het voorval omschrijven. Mede omdat niemand aanstalten maakte om hulp te bieden had Tupac het gevoel dat Combs en Wallace ofwel het incident hadden opgezet of toch ten minste op de hoogte waren van wat er aan het gebeuren was. Beiden hebben deze aantijgingen altijd ontkend…

Uiteindelijk kwam toch een ziekenwagen ter plaatse en werd Tupac in allerijl overgebracht naar het Bellvue ziekenhuis. Vanop zijn draagbaar, tussen het gebouw en de ziekenwagen in, had Tupac zelfs nog de kracht en de mentale scherpte om zijn middenvinger op te steken naar een sensatiezoekende fotograaf. Bij aankomst in het ziekenhuis werd hij onmiddelijk geopereerd. Tegen de wil van de dokters in en slechts enkele uren na de schietpartij en de daarop volgende zware operaties, ontsloeg Tupac zichzelf uit het ziekenhuis. De volgende dag verscheen hij in een rolstoel en omsingeld door bewakers in de rechtbank om te luisteren naar het verdict van de jury. Aan zijn rechterpols droeg hij het enige wat de overvallers niet hadden weten te stelen: een met diamanten afgewerkte gouden Rolex. De jury sprak hem vrij voor de vermeende verkrachting en het wapenbezit, maar bevond hem wel schuldig aan seksueel misbruik – iets wat je in de staat New York al bent voor het aanraken van een vrouws achterwerk. Tupac werd veroordeeld tot een maximum van 4,5 jaar in een maximaal beveiligde gevangenis, een straf die hij begon uit te zitten in de New Yorkse Rikers Island gevangenis. Hij verbleef uiteindelijk een goede 8 maaden in de cel alvorens Death Row Records C.E.O. Marion ‘Suge’ Knight een borgsom van 1,4 miljoen dollar betaalde om hem vrij te krijgen en voor drie albums vast te leggen bij zijn platenmaatschappij.

Terug naar boven

.-. © Copyright 2003–2018 tupac.be :: I am Web Developer .-.

Sitemap

Deze Site

 1. Home
 2. Over Tupac.be
 3. Links
 4. Sitemap

Zijn Leven

 1. Biografie
 2. Tijdslijn
 3. Afeni
 4. Familie
 5. Beefs
 6. Schietpartij 1994
 7. Zijn dood
 8. Theorieën

Zijn Werk

 1. Discografie
 2. Gedichten
 3. Filmografie
 4. Bedrijven
 5. Groepen

Multimedia

 1. Foto’s
 2. Nieuws

Allerlei

 1. Tatoeages
 2. Kleinere weetjes
 3. Brieven van Mutulu
 4. Thug Life-code
 5. Niccolò Machiavelli
 6. Túpac Amaru II
 7. Stop the Gunfight